Feeds:
Posts
Comments

Archive for May, 2010

Salam sejahtera..sudah agak lama rasanya tak menjengah ke blog ni. Dengar-dengarnya telah dicop “janji pelesu” oleh sebahagiannya kerna tiada khabar berita…hehehe…hish, ngeri n dasat sungguh. Sebenarnya bkn pn berniat untuk menyepi apatah lg menyembunyikan diri, akan tetapi keadaan diri serta keadaan yg menyebabkan hal sedemikian terjadi.

Tanggal 11 mac 2010, hari terakhir aku berkhidmat di Yayasan Kepimpinan Perdana. Kurang lebih, hampir 4 tahun aku menjadi warga YKP. Mana mungkin aku lupakan semua kejadian, peristiwa, ataupun kenangan sepanjang aku menjadi warga PLF. Mulanya berulang dari Gombak-Putrajaya, kemudian Puchong-Putrajaya (lagi-lagilah aku tak boleh nak lupa..) dan akhirnya Kajang -Putrajaya.

Masih lagi terbayang semasa majlis kenduri kahwin aku aritu, ramai member2 PLF yang hadir. Juga dengan hadiah-hadiah yang dibawa…dan yang teristimewa Sweet Cherry untuk Iman..terima kasih semua.

15 Mac 2010, hari aku mula lapor diri kat USM dan aku kini telah menjadi warga USM. Bermulalah minggu-minggu yang agak sibuk (jg buat2 sibuk) dengan kursus induksi. Hampir satu bulan setengah aku kena menjalani kursus ini, menjelajah setiap bahagian dan unit yang wujud di dalam Perpustakaan Hamzah Sendut. Kursus induksi ni lebih kurang macam latihan praktikal semasa belajar library science dulu la.

Sekarang aku sedang menjalani latihan “cataloging” di unit BPT (Bahagian Proses Teknik) untuk tempoh enam bulan. Satu benda yg agak menarik di sini, banyak short form yang perpustakaan guna – BPT, PPKT, PAP, SKT, FKMK  … mula-mula tu pening & confuse jugalah… Pada mulanya aku mengkatalog buku secara manual, rujuk kitab merah (LCSH) – katalog buku dalam borang katalog.. Lama juga la, sehinggalah aku mendapat sebuah PC.. Selepas training cataloging ni aku pn tak tau lg kat bahagian mana aku kena letak…

Begitulah serba sedikit kisah aku sepanjang kurang lebih 2 bulan setengah kat USM ni.

Read Full Post »